Вашата оценка 5 от 1 глас

интересни неща, които трябва да знаете за Португалия


 Ð ÐµÐ·ÑƒÐ»Ñ‚ат с изображение за lisboaРезултат с изображение за lisboa

Португалия е сред най-интересните и красиви европейски държави. Тя е много популярна туристическа дестинация. Ето няколко любопитни факта за страната и нейната история:

1.Половината нов свят някога е принадлежал на Португалия

С договора от Тордесиляс през 1494 г. империята получава източната половина от новооткритите територии, вкл. Бразилия, части от Африка и Азия. Колониалното й владичество продължава близо шест века - от превземането на Сеута през 1415 г. до предаването на Макао в китайски ръце през 1999 г.

За известно време през XIX в. (1815-22 г.), когато кралското семейство емигрира заради нашествието на Наполеон, столицата е била преместена в Рио де Жанейро, а страната се наричала Обединеното кралство Португалия, Бразилия и Алгарв. Когато се завръща в родината, крал Жоао VI оставя начело на управлението сина си Педро, който обявява независимост от Португалия.

2.Португалският език е официален на Португалия, но в северозапада се говори също така и мирандийски.

3.Португалия е най-старата държава в Европа, с установени граници от 1139 г.

4.Характерно ястие за португалската кухня е санвичът - Франсезиня/ Francesihna.

Супата е деликатната страна на португалската кухня - класиката е да се поднесе с няколко парченца наденица, все пак говорим за Caldo verde - зеленият бульон. Всичко при нея започва от плътния бульон (по-често месен), пасирани варени картофи и къдраво зеле, а много често и кейл, особено след като му изгря звездата.

Яйцата са навсякъде, във всевъзможен вид, но най-вече, в сладкишите и печивата. Историята им е дълбоко свързана с тази на манастирите. Белтъците били използвани за колосване и за избистряне на виното, а изобретателните монахини измислили всевъзможни рецепти за останалите жълтъци. Хора от по-старото поколение с умиление си спомнят лекарството срещу простуда от детството – gemadas – разбити жълтъци със захар и сериозно количество порто.

Печените сребристи сардини, както и консервите с тях, са нещо като национална рибна емблема.

5. В столицата Лисабон се намира най-старата действаща книжарница в света - Bertrand, отворила врати през 1732 г.

Намира се в Лисабон, в район Bairro Alto. През 1755 г. книжарницата била разрушена от силно земетресение, но след това е изградена отново на същото място.

 

6. Страната е най-големият производител на корк, изнасяйки 70% от всички световни запаси, предимно за държави като Германия, Великобритания и САЩ.

7. Най-дългият мост в Европа е "Васко да Гама" в Лисабон, дълъг 17 км.

8. Най-старият дипломатически договор в света е подписан между Англия и Португалия през 1373 г. и още е в сила, задължавайки двете държави в алианса да се защитават в случай на война.

 9. Една от най-популярните дестинации за сърфинг е португалското крайбрежие, чиято дължина е 800 км. Местните обичат да казват, че подходящото време за сърфиране е 364 дни годишно, като там е регистриран и рекордът за най-високата вълна, "уловена" от сърфист - над 30 метра.

10.Едно от най-мощните земетресения в Европа удря Лисабон на 1 ноември 1755 г. със сила 9 по Рихтер, последвано от цунами и пожари, предизвикани от свещите, които горят в църквите по случай Деня на Вси Светии. Убити са 275 хил. души, а 85% от сградния фонд е унищожен.

11. Върху националния флаг в червено и зелено е изобразена и т.нар. армилярна сфера - важен навигационен уред за португалските мореплаватели, символизиращ епохата на Великите географски открития. 

12. Гара - вместо манастир  São Bento - не сте виждали друга така привлекателна гара. Този транспортен възел крие голяма част от португалската история. Много преди хората да тичат за влака тук, сградата е била бенедиктински манастир. Манастирът е построен през XVI век, но унищожен по време на пожар през 1783 г. През 1900 г. крал Карлос I полага първият камък за възстановяването на сградата, но вече като гара.

13. Замеряне с чесън - В нощта на 23 юни, португалци излизат на улицата, за да празнуват фестивала на Sao Joao. Фестивалът има езически корени и следва древен ритуал за ухажване, често го наричат и "фестивал на влюбените". В тази нощ ще срещнете хора, които подхвърлят пластмасови или надуваеми фигури чесън по онези, които намерят за привлекателни.

14. Темпурата - Мнозина смятат, че темпурата (пържени зеленчуци и месо) произхожда от Азия. Но португалците веднага ще кажат, че този метод на готвене всъщност е родом от Португалия. Думата темпура произлиза от "temperar", означаваща "да се сготви". Има теория, че испански и португалски мисионери, пътувайки през Япония през 1500 г., са споделели тази методология там.

15. Португалия ни даде "чай" Е, отговорни са не за чаят като напитка, а за името, което използваме. Когато португалците първи се сблъскали с напитката в Китай, тя е наречена "Ча". Първият сблъсък с днешното "чай" бил през 1560 г. от португалския мисионер Гаспар де Круз. Португалия - първата европейска страна, започнала да пие чай, изиграва огромна роля при въвеждането на напитката по търговските си пътища през XVI век.

16. Синтра е с микроклимат - Синтра е малък град, на 30 минути от Лисабон, и е вдъхновяващо място за приказките на Ханс  Кристиан Андерсен. Но друго интересно нещо за Синтра може да бъде неговото време - зона на микроклимат. В Синтра е по-хладно от Лисабон, има повече облаци и мъгла, които бързо преминават между планините и са фон за невероятни снимка. Някак си в това странно време е неизбежно да не се почувства човек като в приказка.