Екзотика

Екскурзия Иран - В древна Персия и по стъпките на Александър Македонски!
Продължителност: 13 дни / 11 нощувки Транспорт: Самолет
Оцени офертата
Маршрут
Техеран, Кашан, Исфахан, Язд, Персеполис, Шираз, Ахваз, Шуш, Керманшах, Хамедан
Програма
Иран е страна на контрастите. Шиитска религиозна държава, на границата между традиция и съвремие, съчетание между религиозните традиции и западната модерност. Страна, където вечнозелените плодородни низини са пълна противоположност на величествените планини и платата с необичайно сухи пустини. Кръстопът между Ориента и западния свят, пресичан от множество народи и култури. Една държава, преминала през тоталното отричане на религията до нейната пълна намеса във всеки един житейски аспект.
Изумително е как за всяко непозволено нещо иранците са намерили заместител - алкохолните напитки са забранени, затова чаят се радва на голяма популярност; няма нощни заведения, затова широко разпространени са вечерните пикници на открито; забрадката е неразделна част от дамското облекло, но затова иранките са безупречно гримирани и с изключително красиви лица. Иран – пустинна държава с градове от 1001 нощ, с препълнени тесни улички и пазарчета и просторни луксозни къщи в традиционна персийска архитектура.
По време на пътуването ще имате възможност да се потопите в атмосферата на шумния Техеран, който по нищо не отстъпва на съвременните мегаполиси - с широки улици, високи сгради, пазари и джамии, Шираз - град на поети, чието очарование се дължи не само на историческите сгради, но и на старите градини, някои от които са на повече от 700 г. Пътуване назад във времето е посещението на Персеполис – великолепният град от руини, последната столица на древната Персийска империя. Няма как да пропуснем и Шуш - една от древните столици на империята, Кашан и Язд – един от най-древните градове в света и духовна столица на зороастризма. За финал остава Исфахан – перлата на Ориента, скъпоценният камък на Иран..... Всеки един от тези градове очарова със своите руини, богата история и съвременна инфраструктура.
Иран е страна на усмихнатите хора. Изненадваща е за туристите топлотата и толерантността на иранците към тях, независимо от расата и вероизповеданието, желанието, с което разказват за културата и история. Отивайки си от държавата, Вие вече сте един от тях - усмихнат, спокоен и удовлетворен...

Програма:

 • Ден 1 - София - Техеран
Полети София–Техеран.

 • Ден 2 - Техеран (закуска и вечеря)
Пристигане в Техеран много рано сутринта. Трансфер, настаняване в хотел и нощувка. Техеран се намира в подножието на планинската верига Елбрус (най-високата в страната и региона, на север от града). Следобед - посещение на Археологическия музей, Музея на килимите, двореца Ниаваран и др. Нощувка.

 • Ден 3 - Техеран (закуска и вечеря)
Обиколка на Техеран и разглеждане на забележителностите му – Музея на стъклото и керамиката, дворецът Голестан (царска сграда, която се смята за най-старата постройка в Техеран, а от 2005 г. е в Списъка на световното историческо наследство на ЮНЕСКО), Шахската съкровищница (при възможност) и др. Нощувка.

 • Ден 4 - Техеран - Кашан – Исфахан (470 км) (закуска и вечеря)
Отпътуване за Кашан (около 190 км) и разглеждане на старинната част – джамията и медресето Ага Бозорг, някои от традиционните къщи (над 600) и др. Пътуване до Исфахан, третият по големина град в Иран (след Техеран и Мешхед). Градът е столица на Персийската империя по времето на династията на Савафидите между ХVІ в. и ХVІІІ в. Исфахан се намира в абсолютния географски център на страната и заема средата на Иранското плато, при надморска височина 1600 м на място, където се пресичат важни търговски пътища, свързващи някога Китай с Османската империя и Персийския залив с Русия. Градът e на 2500 години, с множество стари градини и някои от най-важните забележителности в Иран. Включен е в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО заради безценните архитектурни обекти на ислямската култура, по-голямата част от които са издигнати между ХІ в. и ХІХ в. Настаняване в хотел. Нощувка.

 • Ден 5 - Исфахан (закуска и вечеря)
Разглеждане забележителностите на Исфахан, скъпоценният камък на древна Персия и един от най-красивите градове в ислямския свят – историческите каменни мостове над река Заянде, Петъчната джамия, джамията Шейх Лотфолах, великолепната Имам джамия – една от най-забележителните сгради в Иран, 6-етажният дворец Али Капу, арменският квартал и катедралата Ванк и др. Свободно време и по желание - посещение на най-известния базар в Иран. Нощувка.

 • Ден 6 - Исфахан - Язд (300 км) (закуска и вечеря)
Отпътуване за Язд – древен град и духовна столица на зороастризма (религия, която учи човек да бъде полезен за обществото, честен и преди всичко - добър към другите, а мотото на вярата е: „Добри мисли, добри думи, добри постъпки”). Според ЮНЕСКО, Старият град на Язд е един от най-древните в света. Разходка из Стария град, посещение на храма на зороастрийците Атешкаде, Кулите на мълчанието, Петъчната джамия (ХІV в.), прочутите ветрови кули и др. Свободно време. Настаняване в хотел. Нощувка.

 • Ден 7 - Язд – Пасаргада – Накш-е Рустам – Персеполис – Шираз (425 км) (закуска и вечеря)
Отпътуване от град Язд. Спирка за снимки в Пасаргада, столица на персите от VІ в. пр. Хр. на Кир Велики, надмината по великолепие от Персеполис. Там е гробницата на цар Кир Велики, виждат се и руините на трите Ахеменидски дворци – входният, за аудиенции и личният на Кир. Спирка за снимки на Накш-е Ростам - в издълбани в скалата четири каменни свода са гробниците на персийските царе Артаксеркс І, Ксеркс, Дарий Велики и Дарий ІІ. Отпътуване за Персеполис (ЮНЕСКО) – последната столица на древната Персийска империя, построена преди 2500 г. от Дарий Велики и разрушена от Александър Велики. По-голямата част от Персеполис е разрушена и ограбена през вековете и днес едва ли може да се получи пълна представа за някогашното й величие. Останките само загатват за разкоша на древната царска резиденция. Тук се намират най-големите дворцови развалини (с площ 135 хил. м2), намирани някога в страните, описани в Библията. Разглеждане на забележителностите на Персеполис - прочутата Порта на народите, построена от Ксеркс и покрита с древни надписи и красива дърворезба; Залата за аудиенции на Дарий (т.нар. Ападана) - квадратна зала, толкова огромна, че по време на тържествени аудиенции побира 10 хил. души, а покривът й, поддържан от 72 колони, е с височина на 7-етажна сграда. Запазени са и руините на т. нар. Зала със стоте колони, където са провеждани тържествени церемонии. Пристигане в Шираз, считан за люлка на персийската култура, наричан градът на поетите и виното, с красиви градини с рози и портокалови дръвчета. Настаняване в хотел. Нощувка.

 • Ден 8 - Шираз (закуска и вечеря)
Разглеждане забележителностите на Шираз – гробниците на най-известните персийски поети Саади и Хафез, живописната ботаническа градина “Ерам”, джамията Насир-ол–Молк, Петъчната джамия (ІХ в.), крепостта на Карим хан (ХVІІІ в.), гробницата на шах Черах (ХІV в.) и др. Свободно време в базара Вакил, построен от Карим хан и считан за един от най-красивите в страната. Нощувка.

 • Ден 9 - Шираз – Бишапур – Ахваз (659 км) (закуска и вечеря)
Отпътуване за Ахваз. По пътя - спирка и разглеждане на останките на двореца Шапур и барелефите от сасанидския период. Пристигане в Ахваз. Настаняване в хотел. Нощувка.

 • Ден 10 - Ахваз – Чога Занбил – Шуш - Керманшах (487 км) (закуска и вечеря)
Отпътуване за Чога Занбил, където е най-добре запазеният зикурат (вид древен шумерски храм, строен около 5000 г. пр. Хр., с форма на масивна стъпаловидна пирамида, чиито стъпала са отделни етажи или тераси, а на върха се изгражда храм) от древната държава Елам - храм на Иншушинак, върховен бог на древната цивилизация Елам (руините на храма са включени в Списъка на световно наследство на ЮНЕСКО). Отпътуване до мястото на една от най-старите цивилизации в Близкия Изток (датираща от 5000 г. пр. н. е.) - древната персийска столица Суза, наречена днес Шуш. Градът е зимна резиденция на Дарий І. Разглеждане на историческите забележителности. Пътуване до Керманшах, настаняване в хотел. Нощувка.

 • Ден 11 - Керманшах – Так-е Бостан - Бисотун – Хамедан (189 км) (закуска и вечеря)
Отпътуване за историческия комплекс Так-е Бостан, който е сред най-важните останки от управлението на династията на Сасанидите. Тук могат да се видят надпис от Ардашир ІІ, две каменни тераси с гравюри от коронясването на Шапур и лов на елени и глигани. Пътуване до Бисотун и посещение на известния персийски скален надпис на Дарий І. Издълбан е на Бехистунската (Бисотунската) скала на височина 152 м (на територията на някогашна Мидия, около днешния град Керманшах) и илюстрира най-добре първоначалния период от управлението на персийския владетел Дарий I. Над надписа има барелеф, на който е изобразен Дарий на трон, пред него са наредени владетелите, които е победил. Надписът е изсечен на три езика: еламски, вавилонски и древноперсийски. Барелефите от времето на Дарий І са включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 2006 г. Нощувка в Хамедан.

 • Ден 12 - Хамедан – Техеран (337 км) (закуска и вечеря)
Разглеждане забележителностите на Хамедан - Мавзолеят на Авицена (ирански лекар, философ, учен, поет и музикант, смятан от мнозина за баща на съвременната медицина); Гробницата на Баба Тахер и др. Отпътуване за Техеран. Късно вечерта трансфер до летището за полети до София.

 • Ден 13 - Техеран – София
Полети Техеран – София.
Цената от 4 775 лв. е за група от минимум 20 туристи и включва:
 • самолетни билети София-Техеран–София (с прекачване) с включени летищни такси;
 • трансфери летище-хотел-летище;
 • транспорт с туристически автобус/микробус в Иран (в зависимост от броя на туристите в групата);
 • 11 нощувки в двойна стая в хотели 3-4*, в т.ч. в Техеран – 3 („Asareh Hotel” 4* или подобен); Исфахан – 2 (“Sadaf (Setareh) Hotel 3* или подобен); Язд – 1 (“Moshir Hotel” 4* или подобен); Шираз – 2 (“Aryobarzan нotel“ 4* или подобен); Ахваз – 1 (“Pars Hotel”4* или подобен); Керманшах – 1 (хотел “Jamshid”4* или подобен); Хамедан – 1 (“Bouali Hotel”4* или подобен);
 • 11 закуски;
 • 11 вечери;
 • туристическа програма в Техеран;
 • туристическа програма в Кашан;
 • туристическа програма в Исфахан;
 • туристическа програма в Язд;
 • туристическа програма в Персеполис;
 • туристическа програма в Шираз;
 • туристическа програма в Чога Занбил;
 • туристическа програма в Шуш;
 • посещение на историческия комплекс Так-е Бостан;
 • туристическа програма в Бисотун;
 • туристическа програма в Хамедан;
 • входни такси на посещавани по програмата обекти;
 • местен екскурзовод;
 • водач
 • екскурзоводско обслужване на български език.

Цената не включва:
 • виза (100 лв.) и такса за обработка и подаване на документите за виза (50 лв.) - заплащат се при записване;
 • застраховка за времето на пътуването - по 2 лв. на ден (медицинската застраховка е с покритие 10 000 €);
 • мероприятия и допълнителни екскурзии, посещавани по желание;
 • доплащане за единична стая – 1 075 лв.;
 • такса обслужване за местните екскурзоводи и шофьори;
 • напитки по време на храненията и др.разходи от личен характер.

Записване и плащане:
 • записването за екскурзията става след сключване на договор с „Булкарт Tравъл”, внасяне на депозит (капаро) в размер на 1000 лв.; второ плащане от 2000 лв. – до 75 дни преди датата на отпътуване; пълно плащане на останалата част от сумата - не по-късно от 45 дни преди датата на отпътуване;
 • представяне на сканирано фотокопие на първите страници на паспорта с валидност минимум 6 месеца след края на пътуването.

Допълнителни изисквания и информация:
 • изисква се издаване на входна виза за посещение на страната; необходимо е представянето на паспорт с валидност минимум 6 месеца след края на пътуването, 3 снимки и попълнен формуляр; в паспорта Ви не трябва да има израелски печати;
 • за посещаваните по програмата райони няма изисквания за задължителни ваксинации;
 • туристи над 65 г. възраст доплащат за застраховка;
 • цената на самолетните билети София-Техеран-София е калкулирана на база най-ниската тарифа по полети на Катарските авиолинии в момента на изготвяне на офертата (825 лв.), поради което подлежи на препотвърждение при конкретна резервация; цената на самолетните билети по програмата може да се променя и се счита за потвърдена само при издаването им, като Туроператорът си запазва правото на промяна в пакетната цена със съответната разлика;
 • в зависимост от цената на самолетните билети е възможна промяна на датите с до 2-3 дни;
 • в зависимост от полетното разписание е възможно да има транзитна нощувка – не е включена в пакетната цена, както и трансферите летище-хотел-летище за нея;
 • пакетната цена е калкулирана при курс 1 щат.дол. = 1,74 лв.; при промяна на валутния курс с 2 % и повече Туроператорът запазва правото си да променя пакетната цена;
 • Туроператорът не може да гарантира вида на двойната стая - спалня или 2 отделни легла;
 • при окончателното плащане на пакета задължително се заплаща застраховката и се събира таксата за обслужване от местните екскурзоводи и шофьори – 40 щат.дол.;
 • Туроператорът не поема отговорност при отказ за издаване на виза от страна на посолството; при отказ на виза таксите за услугата и цената на визата не се възстановяват;
 • местата в автобуса/микробуса се определят при внасяне на пълната сума за пътуването;
 • Туроператорът предлага сключването на застраховка, която обезщетява разходи в случай на анулиране или предсрочно прекратяване на предплатено туристическо пътуване – по желание, при сключване на договора;
 • Доплащане (при по-малко от 20 туристи в групата): 180 лв. - при група от 16-20 туристи; 400 лв. - при група от 13-15 туристи.
 • Краен срок за уведомяване при недостатъчен брой туристи – 15 дни преди пътуването.
 • Пътуването може да бъде осъществено при минимум 10 туристи.
 • Доверете ни се за осъществяване на Вашето пътуване до ИРАН, защото:
 • ще имате възможност да посетите места, обявени от ЮНЕСКО за паметници на световното културно наследство: дворецът Голестан в Техеран, скалния надпис на Дарий І в Бисотун, храма на Иншушинак в Чока Занбил, останките на Персеполис, Старият град на Язд, Исфахан;
 • предлагаме да се възползвате от специалните ни БОНУСИ при пътуването: разглеждане на останките на двореца Шапур и фотостоп в Накш-е Ростам;
 • осигуряваме оптимално съотношение между цена и качество;
 • нашите групи винаги се ръководят от представител на агенцията;
 • екскурзоводското обслужване е на български език;
 • получавате актуална и изчерпателна информация преди и по време на Вашето пътуване;
 • ние сме регистриран туроператор и туристически агент с над 15-годишен опит.


Туроператорът има сключена застраховка «Отговорност на туроператора» със ЗАД ”Алианц България” АД, бул. «Княз Дондуков» 59, София, тел. 02/9302126, за покриване отговорността за причинени вреди вследствие неразплащане с контрагентите си, вкл. и срещу неплатежоспособност и несъстоятелност.
Туроператорът запазва правото на промени в програмата и в последователността на изпълнението й.