Екзотика

Екскурзия Мистично Мексико + Канкун
Продължителност: 11 дни / 10 нощувки Транспорт: Самолет
Оцени офертата
Маршрут
Мексико Сити - Теотихуакан - Таско - Шочикалко - Какауамилпа - Тепоцотлан - Шочимилко - Пуебла - Веракруз - Вилаермоса - Ла Вента - Паленке - Яшчилан - Мисол Ха - Кампече - Укшмал - Мерида - Чичен Ица - Ик Кил - Канкун или Ривиера Майа
Програма
„Мистично Мексико” е великолепно пътешествие, по време на което ще се запознаете с наследството на древните култури на Централно и Източно Мексико. Ще видите най-значимите културни и религиозни обекти. Ще преживеете незабравими емоции от видяните зaбележителности: величествени археологически паметници, колониална архитектура, природно многообразие и богатство на обичаите. Екскурзията е за тези, които ги привличат мистиката и тайните на древните цивилизации.

1 ден. - Мексико Сити
Пристигане в Мексико Сити. Посрещане, трансфер и настаняване в хотел 4*. Нощувка.

2 ден. - Мексико Сити: храмът на Гваделупе - Теотихуакан
Закуска. Обзорна екскурзия на Мексико Сити: историческия център (ЮНЕСКО): площад „Сокало“, в близост до който се намират руините на древен ритуален център на ацтеките, и където се е издигала главната пирамида Темпло Майор, като сега е архиологически обект, в който се извършват разкопки, като има и музей; разглеждаме на главната католическа катедрала на Мексико и посещение на Президентския дворец с фреските на Диего Ривера, пресъздал историята на страната си (*Националният дворец не винаги е отворен за посещение. Фирмата си запазва правото да пропусне посещение на двореца в случай на мероприятия на централния площад Сокало или в случай на визити в двореца от официални лица.). Посещение на храма, посветен на девата от Гваделупе, в който се намира чудотворната икона на най-почитаната светица в Мексико. Нейното чудотворно явяване на индианеца Хуан Диего е ускорило преминаването на индианците от езичеството към католицизма. Екскурзия до археологическия комплекс Теотихуакан (ЮНЕСКО) – града на загадъчните пирамиди, останали от процъфтяващата през 2-3 век държава. Разглеждаме най-значимите обекти: Пирамидата на Слънцето, Пирамидата на Луната, булеварда на мъртвите и храма на пернатия змей с огромни орнаменти наподобяващи глави на змия. Връщане в хотела в Мексико сити. Нощувка.

3 ден. - Мексико - Антропологическият музей - музея на Фрида Кало - музея на Троцки - Таско
Закуска. Посещение на Националния Антропологическия музей - най-големият в Латинска Америка и един от най-значимите в света. Колекцията му се състои от многочислени археологически и етнограф-ски експонати, представящи всички основни култури на Мексико с най-характерните им образци: скулптори на ацтеките, образа на Ехекатл (митично същество, изобразявано като богът на вятъра или пернатият змей), гигантските глави на олмеките, съкровищата от гробницата на краля на маите Пакал от Паленке, атлантите от Тула, Слънчевия камък на ацтеките и други. Посещение на дома музей на Фрида Кало, в който е живяла и творила известната мексиканска художничка. „Синият дом”, в който тя се е родила през 1907 г., и е прекарала почти целия си живот се намира в живописния квартал Койоакан до дома музей на Леон Троцки, един от лидерите на революцията в Русия 1917 г., намерил политическо убежище в Мексико. Пътуваме за Таско, един от „вълшебните градове” на Мексико, известен като мексиканската столица на среброто. Разходка по най-интересните улички, площади и дюкянчета със сребърни изделия; централния площад, дома музей на французина Жозеф ла Борда, основоположник на бизнеса със сребро, и бароковата катедрала Санта Приска от 18 век, богато украсена със сребро. Настаняване в хотел 4*. Нощувка.

4 ден. - Таско - Шочикалко - пещерата Какауамилпа - Таско
Закуска. Посещение на Шочикалко (ЮНЕСКО), древно селище, което в превод от езика на индиан-ците нуатал означава „дом на цветята”. Разположено е върху хълм и е заобиколено от красива долина в западната част на щата Морелос. Разцветът му като политически, религиозен и търговски центри започва след разпадането на великите държави в Централна Америка: Теотихуакан, Монте Албан, Паленке и Тикал. Най-интересни са скулптурните релефи върху някои от сградите, като и върху храма на пернатия змей с образа на божество, стилът на който говори за влиянието на Теотихуакан и маите. Сред другите интересни обекти са храмове във формата на терасовидни пирамиди, дворци, три игрища за местната свещена игра на топка, бани, необикновена редица от кръгли олтари и пещера с издълбани стъпала. Екскурзията продължава до най-известната пещера в Мексико – Какауамилпа с 27 осветени зали, разположени по протежението на 1400 м, а височината на някои достига 80 м. Вътре ще се видят необикновени сталактитни и сталагмитни образувания с формата на животни, хора и различни причудливи форми. Учените са изчислили, че сталактитите и сталагмитите нарастват с до 2 см за 100 години. Въображението е бедно да си представи колко време е отнело на природата, за да създаде тези скални образувания. Връщане в Таско. Свободно време за самостоятелна разходка в столицата на среброто. Нощувка.

5 ден. - Таско - Шочимилко - Мексико Сити
Закуска. Отпътуване за Мексико Сити. Разходка с лодка по каналите на Шочимилко — единствените запазени водни канали на доиспанския град Тепочтитлан, на мястото на който е построен съвременият град Мексико Сити. Системата от канали e създадена от ацтеките преди 1000 г. и от тях са съхранени 180 км. Единствено по тях може да се стигне до градините Чинампас. По време на разходката с лодка ще дегустираме текила под звуците на музиката и песните на мариачи. Пристигане в Мексико Сити и настаняване в хотела. Нощувка в хотел 4*.

6 ден. - Мексико Сити - Пуебла - Веракрус
Закуска. На път за Пуебла ще имате възможност да се полюбувате на уникалния ландшафт на централно Мексико и да видите знаменитите вулкани на Мексико, които са най-високите планини в страната: действащият вулкан Попокатепетел, спящият вулкан Пик Орисаба и затихналият вулкан Истаксиуател. Пристигане в „града на ангелите”, Пуебла (ЮНЕСКО). Градът е известен с превъзходната си кухня, керамика в стил „Талавера”, красива колониална архитектура, множество църкви и часовникови кули, а камбанарията на бароковата катедрала е с най-високите кули в Мексико. Продължаваме за Веракрус – едно от най-големите пристанища на страната, прочуло се с оптимизма на своите доброжелателни жители, превъзходни кафенета и столетни традиции. Настаняване в хотел 4*. Нощувка.

7 ден. - Веракрус - Ла Вента - Паленке
Закуска. Тръгване от Веракрус към Паленке. Посещение на музея под открито небе Ла Вента, разположен до град Вилаермоса. Тук се съхраняват прочутите каменни глави и други скулптури от култовия център на най-старата и тайнствена цивилизация на Америка – олмеките. Пристигане в Паленке. Нощувка в хотел 4*.

8 ден. - Паленке - Яшчилан - водопад - Паленке
Рано сутринта потегляме от хотела. Закуска – пакет. Пътуване към джунглата и устието на река Усумасинта, откъдето единственият начин за придвижване до руините е с лодки. Посещение на Яшчилан, едно от най-живописните места, построено от маите, заобиколено от джунгла с богата флора и фауна: маймуни и тукани (папагал с огромен здрав клюн, чийто размер е колкото самото тяло на птицата). На връщане ще видим великолепен водопад. Връщане в Паленке. Нощувка.

9 ден. - Паленке - Кампече
Закуска. Днес ще посетите най-красивата археологическа зона от периода на разцвет на изчезналата култура на маите – Паленке (ЮНЕСКО). С изкусната си архитектура и уникално разположение в джунглата, той е едно от чудесата на Мексико. Ще имаме достатъчно време, за да научим за съкровищата на това мистично място. Градът става знаменит при царуването на Пакал (615 – 683 г.), когато са изградени много площади, сгради и мавзолея на владетеля. Синът на Пакал продължава развитието на града, но след смърта му започва упадък. През 10 век Паленке e изоставен и постепенно покрит от тропическата растителност. Пътуваме към живописния и приветлив колониален град Кампече (ЮНЕСКО), известен с гостоприемството на своите жители. Испанците построили много фортове, за да пазят града от постоянните набези на пиратите, но въпреки това, загубили огромна част от ограбените богатства на Новия свят. Останали само крепостите. Препоръчваме да направите разходка из града с туристическо трамвайче (заплаща се допълнително). Настаняване в хотел 4*, разположен във или около Кампече. Нощувка.

10 ден. - Кампече - Укшмал - Мерида
Закуска. Тръгване за Укшмал (ЮНЕСКО) – величествен образец на архитектурния стил „Пук“, един от най-красивите градове и една от основните столици на маите. Укшмал означава „построено три пъти”. Маите често строяли нов храм върху вече съществуващ такъв. Най-главните сгради са Пирамидата на пророка, Двора на монахините, Палата на владетеля, Акропола, гробището и други. Продължаваме за Мерида - столицата на щата Юкатан. Наричат го „белия град” заради красивите бели сгради от 19-20 век. Най-интересни са площад „Независимост”, паметникът на родината и централният бул. „Монтехо“ с разкошните бели вили в европейски стил. Нощувка в хотел 4*.
От януари до март към стандартната програма се добавя биосферния резерват за розово фламинго – Селестун (без допълнително заплащане). На път от Укшмал за Мерида ще посетите Селестун - малко селище, разположено в западната част на полуостров Юкатан, на брега на Мексиканския залив. Ще се разходите с лодка и ще навлезете в мангрови горички, за да наблюдавате голяма колония от тези удивителни птици, които обитават плитките части на територията, която отделя залива от лагуната.

11 ден. - Мерида - Чичен Ица - Ик Кил - Канкун/ Ривиера Мая
Закуска. Отпътуване към археологическата зона на древния град Чичен Ица, считан в миналото за един от най-главните центрове на цивилизацията на маите. Освен знаменитата пирамида Кукулкан, включена в списъка на „Седемте нови чудеса на света” и под защитата на (ЮНЕСКО), ще видите и други великолепни архитектурни паметници на маите, в това число Обсерваторията, Пирамидата на пернатия змей и най-голямото игрище в Централна Америка за местната свещена игра на топка. Може да се изкъпете в сеноте Ик Кил (подземно езеро). В Юкатан има над 3000 такива подземни езера. За маите те са били магически и свещени. Не са служили само като източник на прясна сладка вода в джунглата, но и като символ на Подземния свят. Около 18:00 ч. пристигане в избрания хотел в Канкун или на Ривиера Мая (не включва нощувки).

ден/дни Канкун/ Ривиера Мая
Свободни дни за почивка. Брой нощувки по избор.

ден Канкун/ Ривиера Мая
Трансфер от хотела в Канкун или от Ривиера Мая до летището в Канкун. Отпътуване.
Дати 2018:
20.02 13.03 24.04

Цена на човек:
в двойна стая в единична стая 3-ти възрастен дете до 11,99 г. с 2 възрастни
3666 лв. 4525 лв. 3581 лв. 2447 лв.
+ самолетен билет София – Мексико Сити / Канкун - София

Хотели:
Mexico City: Casa Blanca 4*
Taxco: Posada de la Mision Taxco 4*
Veracruz: Castelo Hotel 4*, Veracruz Centro Historico 4*
Palenque: Ciudad Real 4*, Villa Mercedes 4*
Campeche: Plaza Campeche 4*, Tucan Siho Playa 4*
Merida: El Castellano 4*, El Español 4*

Цените включват:
 • 10 нощувки в посочените хотели 4*/или подобни - стандартна стая
 • 10 закуски (бюфет или американска)
 • Опитен екскурзовод на руски eзик по време на цялото пътуване
 • Радиогид (над 14 туристи)
 • Пътуване с туристически автобус с климатик, тоалетна, DVD с филми на руски език, вода
 • Всички екскурзии с включени входни билети
 • Трансфер от летището в Мексико Сити до хотела в деня на пристигане
 • Трансфер от хотела в Канкун/Ривиера Майя (Moon Palace – Dreams Tulum) до летището в Канкун в деня на отпътуване

Допълнително се заплащат:
 • Хотелско настаняване след края на тура в Канкун или на Ривиера Майа – минимум 1 нощувка
 • Самолетни билети София‒ Мексико Сити / Канкун ‒ София
 • Транзитна нощувка, ако е необходима
 • Медицинска застраховка с асистанс и покрите 15,000 USD - по 0,75 USD на ден
 • Лица от 70 год. до 85 год. заплащат по 1,75 USD на ден (за тях се покриват медицински
 • разноски вследствие акутно заболяване: до 5 000 USD)
 • Бакшиши за шофьора и екскурзовода
 • По желание: застраховка „Отмяна или прекъсване на пътуване по неотложни и независещи от клиента причини“ - заплаща се при записване и стойността ѝ е от 2,7% до 1,5% от общата цена.

Записване и плащане:
 • При записване: копие от задграничния паспорт и 50% от стойността на тура
 • Самолетните билети се заплащат в срока, определен от авиокомпанията.
 • Остатъка от стойноста на тура - до 45 дни преди началото на пътуването

Информация:
 • За български граждани пътуващи в Мексико с цел туризъм и престой до 90 дни не е необходима виза
 • Ваксинации не са необходими.
 • Минимален брой туристи – 2.
 • Пътуването до Мексико е индивидуално. При пристигане туристите се присъединяват към сборна група с обслужване на руски език.
 • Трансферите са групови, изчакват се другите туристи.
 • В зависимост от местните условия са възможни размествания в програмата, като се запазват услугите.